Historie Fuck Cancer

Jak to bylo s Fuck Cancer?

„Fuck!“ Tak ostrý výraz by člověk nečekal zrovna u projektu, který chce pomáhat lidem, že? „Fuck!“ To slovo rezonuje spíš na bojištích, na místech prokletých problémy, v situacích, z nichž nevede jednoduchá cesta ven. „Fuck!“ A právě proto ten vulgarismus sedí k boji s rakovinou. „Fuck, Cancer?“ Do hajzlu, mám rakovinu? Spíš „Fuck Cancer!“ Do hajzlu s rakovinou!

Existují situace, v nichž se vám slušnost vyplatí asi jako paintballová pistolka nabitá gumovými medvídky, když se na vás řítí horda krvežíznivých nájezdníků. Jsou situace, v nichž potřebujete mít nabito ostrými.

A v nichž se nedá šetřit ostrými výrazy.

Tohle je ta situace. Protože málokterý boj v lidském životě představuje takový nápor na duševní a tělesné rozpoložení jako střet s nádorovým onemocněním. A málokterý boj vyžaduje takové nasazení: po mentální i fyzické stránce. Potřebujete sílu. Pochopení. Odhodlání. A vůli. Co jiného může to rande s nečekanou ranou osudu vystihnout lépe než slůvko FUCK?

Jako první organizace v České republice jsme tenhle razantní výraz naprali rovnou do svého názvu. Jsme „Fuck Cancer“! Dobrý den, těší nás. Dovolte nám se představit.

Fakt nejsme banda sprosťáků. To slovní spojení jsme si dokonce ani nevymysleli. Historie pojmu říká, že „fuck cancer“ se stalo hashtagem mezi mladými pacienty ve Spojených státech dřív, než někdo na Twitteru vůbec výraz hashtag vymyslel; sakra, dokonce ještě dřív, než někdo vymyslel Twitter. A chytlo se to tak, že v roce 2005 byla v kalifornii založena nezisková organizace stejného znění: Fuck Cancer Foundation.

Organizaci založil Brandon McGuiness, snowboarďák a surfař, u něhož byl v té době diagnostikován Hodgkinův lymfom, nádorové onemocnění lymfatické tkáně. Dva roky po založení nadace šestadvacetiletý Brandon onemocnění podlehl. Fuck! Nadaci to ale nepoložilo; naopak se rozjela ve velkém. Fuck Cancer!

Několik let nato někdo konečně vymyslel Twitter, někdo další konečně vymyslel i twitterový pojem hashtag a slovní spojení Fuck Cancer ve formě #fuckcancer dostalo úplně nový život, rozptyl a razanci. V té době už pod hlavičkou Fuck Cancer jelo v USA mnoho projektů a organizací; tu základní dnes vede Brandonův bratranec Mgus a Eric Frega, který se dostal s rakovinou rovněž do křížku. S hashtagem #fuckcancer, který se na Twitteru objevil v roce 2009, ovšem slovní spojení zlidovělo globálně; na Instagramu pod ním dnes najdete nějakých 5 milionů výsledků, Google vám jich vysype rovnou miliardu. Cancer? Fuck Cancer!

Zdaleka nejde jen o vyjádření hněvu a frustrace z onemocnění. Stejně tak a mnohem silněji se jedná o výraz vzdoru a bojovného odhodlání. Co potřebuje člověk, kterého podrazilo jeho vlastní tělo ve formě rakoviny? Naději. Oporu. Pochopení. Empatii. Lásku. Sílu. A produktivní agresi.

Potřebuje přátele, kteří mu tu sílu dají. Potřebuje oporu, která hned tak před něčím necouvne. Potřebuje odvahu. Odvahu podívat se rakovině do očí a s prachsprostou lidskou nebojácností říct: „Fuck you.“

To se nám líbí. Rozhodli jsme se spojit s globálním brandem Fuck Cancer, protože máme dost nevinných slůvek, malování temně purpurových věcí na duhové bleděmodro; máme plné kecky i suchých, nicneříkajících medicínských pojmů. Rakovina je brutální zásah do života. My jsme tu od toho, abychom jí stejně brutálně odpověděli. A vykázali ji do patřičných mezí. Je tu kampaň, kterou jsme si udělali po svém, naše nápady, naše energie, naši lidi. Připojte se k nám a vytvářejte další kampaně s námi. 

U slov ale nekončíme. Slova jsou jen začátek. Je to povel. Je to volání k boji. Řekněte „Fuck Cancer“. To není povel k ústupu. Je to volání do zbraně. Jsou to vyřčená slova, s nimiž dialog se zákeřnou nemocí končí – a začíná akce.

A věřte nám, že těch akcí máme plný ranec. Těšte se.

A ty se moc necul, rakovino. S tebou je ámen.

FUCK CANCER