Věc: Hlavně se z toho nepo☆☆☆☆

Když je opravdu zle a rakovina zasáhne do života (nejen) mladého člověka, může se k tomu postavit dvěma různými způsoby. Buďto si řekne: „Tak to je konec,“ anebo…„Hlavně se z toho nepo☆☆☆☆!“

Pacientský spolek Fuck Cancer založený v roce 2022 podporuje a hájí zájmy pacientů s rakovinou, propojuje organizace, které se jim věnují a šíří osvětu o problematice onkologického onemocnění. Spolek Fuck Cancer připravil novou kampaň a spojil síly s lídrem na trhu v oblasti pronájmu sanitárních zařízení. Mottem se mu tentokrát stala věta. „Hlavně se z toho nepo☆☆☆☆”. To provokativní sdělení vytvořili spolu TOI TOI a Fuck Cancer a stejně jako je „ostré“, je i užitečné. Sdělení, jaké si může „lajsnout “jen někdo, kdo si dal jméno Fuck Cancer, stejně jako subjekt, který vévodí toaletnímu byznysu s kadibudkami.

Ano, může být zle. Jenže přesně v té chvíli, kdy se bortí celý svět je důležité se z toho – promiňte nám ten výraz (nejen dámy) nepo☆☆☆☆! Spolek Fuck Cancer už ve dřívějších kampaních razil myšlenku, že ti, kdo prochází tak extrémní situací jako je diagnóza onemocnění rakovinou, kolem sebe potřebují ty, kteří od nich neodvrátí pohled ani svou pozornost, ale naopak jim pomohou ten marast překonat. A možná nejdůležitějším bodem v této situaci, ač se to nemusí zdát, je správná komunikace s onkologickým pacientem.

Aktuální kampaň “Hlavně se z toho nepo☆☆☆☆!“ navíc vypráví příběhy čtyř lidí, kterým rakovina zasáhla do života, ale jejich okolí na situaci nedokázalo (často ani při nejlepší vůli) správně zareagovat. Není připraven nejen ten, koho tato situace postihne, ale i ti kolem něj, kteří najednou neví, jak s takovým člověkem mluvit. Probíhající kampaň proto přináší „návod“, nejen jak neublížit, ale skutečně pomoci: empaticky, metodicky, rozumně a poučeně/.

Smekáme své levandulové cylindry před těmi, kdo pomáhají v osvětě a razí myšlenku „empatie místo apatie„. Klaníme se těm, kdo pomohou tomu, kdo to skutečně potřebuje.

Protože každý průser jde „zbombit“ všemi barvami – a obrátit k lepšímu, proto jsou zde zbombené barevné „toitoiky“, zbombené tak že najednou hrají všemi barvami a symboly naděje. Tyto originální exponáty, které bude veřejnost moci zhlédnout i ve veřejném prostoru jsou díly vybraných umělců. Podílelo se na nich studio DRAWetc, Jozef Dian a Filip Dalas, kteří byli pro tuto kampaň osloveni.

Každý životní a zdravotní průser jde podpořit i nezištným odhodláním jednotlivců. Pro Fuck Cancer symbolizují podobnou podporu levandulové cylindry – poznávací znaky těch, kdo jsou ochotni pomoci, kdo nabízí energii a sílu každému, kdo ji zrovna potřebuje. Jen tak se může na pohled bezvýchodná situace proměnit v bojiště, na němž po boku ústředního bojovníka (Hero), který si vyslechl diagnózu, stojí celá armáda dalších vojáků (Soldiers). Soldier může být každý kdo se k projektu připojí, tedy i

Vy kdo teď čtete tento text.

Mladý život, zasažený rakovinou, nekončí. A tak pozvedněte hlas a křičte: “Hlavně se z toho nepo☆☆☆☆!“

Fuck Cancer & TOI TOI.

Kontakt pro media:

Janka Kellerová
Blue gekko
janka@bluegekko.cz

Sledujte nás

Odebírejte novinky

Chceš vědět, co se právě teď děje u nás? Tak neváhej a my tě budeme pravidelně informovat, ať ti nic neunikne.

Kancelář:

Fuck Cancer