Tanita Býmová

Tanča je naše Hero a zároveň aktivní členka týmu Fuck Cancer

Bylo jí 15 let, když si vyslechla tu nehezkou diagnózu.

“Ten nádor je zhoubnej… operace… možná nebudeš nikdy mluvit…”

To nechcete slyšet a už vůbec zažívat to, co vás po této větě čeká. Ale o tom vás asi přesvědčovat nemusíme. Začtěte se do příběhu dívky, která roky čelila zdravotním problémům a která se tak tak dožila diagnózy a dnes je silnějším člověkem, který má ten dar a vůli pomáhat dalším lidem a jít si za svými sny. A my jsme moc rádi, že právě Tanča je tou, která je naší pomocnou rukou a společně rozvíjíme projekt Fuck Cancer.

Příběh Tanči

Tyhle řádky se mi nepíšou nejlépe, ne protože bych se styděla, ne protože bych chtěla dělat, jakože takové věci se nestávají, ale protože si při čtení nejspíš řeknete “chudák holka…” a to se mi nelíbí. Raději mi záviďte, než abyste mě litovali.

Zkusím to vzít rychle - prý už jako dítě jsem byla nějaká divná (díky mami, že jste mě nereklamovali nebo tak). V pěti letech mi přišli na vrozenou vadu, která způsobuje vysokou hladinu vápníku v krvi. Po pár letech začaly problémy - bolely a otékaly mi klouby, co týden jsem zvracela z boleti hlavy atd. Prošla jsem během pár let pod rukama asi patnácti doktorů, ale nikdo nevědělm co mi je.

Přestala jsem postupně se vším, jenom jsem ležela v knížkách - to mě nebolelo. Nenáviděla jsem své tělo za jeho porouchanost, hah, kdybych tušila, co přijde.

V zimě, když jsem chodila do kvarty (2019), někoho studovaného napadlo mi dát kapačky na boreliózu. Nehledě na to, že jsem byla zbytečně sama na infekčním oddělení 14 dnů, nikoho nezajímalo, že mám tlak 70/50 a je mi zle z jídla a mám krk jak slon. Během pár měsíců mi vypadala polovina vlasů, zhubla jsem asi třetinu váhy. Když jsem nejedla, bylo mi špatně, když jsem něco snědla, bylo to jěte horší. Markantně se mi změnila hladina vápníku v krvi - prý vše puberta, později prý anorexie. Neustálé odběry krve nic neukázaly, očividně jsem byla ok, kromě jaterních testů, které měly hodnoty jako po otravě.

O Vánocích mi opuchla ruka, a jen díky tomu jsem se dostala na revmatologii, kde se měl zeptali, jestli mám nějaký jiný problém. Už před třetím! doktorem jsem zopakovala, že mi občas vypadává hlas a že mě tlačí jedna uzlina. A už to jelo.

Velké odběry, punkce štítné žlázy, za týden PET-CT (myslela jsem, že hledají, jestli nemám ložiska vápníku v kloubech… no jasně v onkologickém ústavu). Do toho začala pandemie covidu a školní karanténa. Po pěti dnech jsem seděla v Motole a hořely mi tváře jak jsem slyšela: “ten nádor je zhoubnej… operace… možná nebudeš nikdy mluvit…”

Dokázala jsem to sdělit jen jedinému člověku, mamce a ta to řekla lidem v okolí. V pondělí 23.3 jsem seděla na pokoji a plakala, protože mi přišel naštvaný mail od češtinářky, že neodevzdávám úkoly. Můj třídní zapomněl sdělit učitelům, že mám rakovinu, drobnost že?

V úterý mě operovali, 6 hodin si se mnou hráli na sále a úplně mě vykuchali. Kromě štítné žlázy a dalších věciček mi vzali i příštitné tělísko, o tom trochu později. Večer jsem se na pokoji málem udusila, zachránilo mě sundáni si oxymetru. Paní, co ležela na JIP vedle mě a slyšela moje kňučení a bouchání do postele, nikoho nezavolala, au. Nemohla jsem křičet, protože mi nefungovaly hlasivky, to ani dva měsíce potom. Už jsem se smiřovala s tím, že budu nadosmrti tleskat jakože ano a luskat jakože ne, ale nervy si to rozmyslely a teď mluvím až na občasné výpadky celkem fajn.

Omylo mě, když sem viděla 12centimetrovou jizvu. No už jsem si vymyslela historku o tom, jak mě kousl vlkodlak, ale pořád nesnáším, když se lidi dívají na jizvu místo do očí. I kvůli ní se mi nedaří moc tajit, že jsem byla nemocná, což bych ráda - zmiňovala jsem, že nemám ráda lítost?

Zpět: po týdnu dokonalé samoty (ve společnosti stachu ze smrti) mě na moje 16. narozeniny pustili domů. Krása - ztratila jsem zbytek blízkých, zůstalo mi jen pár vlasů a taky se ve mne našel nějaký počátek víry. Moc si toho nepamatuju, byla jsem tak mimo (prý jsem do dvou týdnů mohla umřít, jej): vrtulníky, co v noci přivezly roušky, lymfatickou dietu, zvuk vytahovaných drenů, injekce do břicha…

Čekala jsem na histologii, ta vyšla dobře - nemusela jsem na chemoterapie. Ani genetika nic neprokázala ani nevyvrátila, takže, co mě čeká, nelze říct. Ale to, že jsem s nádorem žila několik let, asi není potřeba komentovat. Vždyť jsem si to vymýšlela ne? Nedávno jsem našla papír z odběrů krve, kde mám hormon, který má být nedetekovatelný v hodnotě 17 (rok asi 2013), před operací byl přes 5000.

Za tři měsíce jsem musela kvůli špatným výsledkům znova na PET, všechno bylo naštěstí ok.

Reakce okolí mě ničily. Potřebovala jsem ale změnu - přešla jsem na jinou školu, přestěhovala se. Sice byla během druháku karanténa, ale já jsem se mohla pomalu uzdravovat z malého slabého vyžlátka. Postupem času mi dorůstaly vlasy, už mi nebyla taková zima. Lidé, které jsem potkala až po nemoci, to často vzali celkem dobře a asi s myšlenkou, že jsem fajn a už je to uzavřená kapitola.

Akorát moje hypoparathyreóza (čti: něco, co způsobuje nižší hladinu vápníku v krvi, a tím pádem křeče a brnění bez ustání) se už nespraví, ale už jsem si zvykla a není to na mě vidět.

Teď chodím často na kontroly. Není to růžové, jak by mohlo vypadat, ale základem neštěstí je pocit, že máme právo na to být dokonale šťastní. Poznala jsem díky troše té hrůzy skvělé lidi a srovnala si životní hodnoty. Studuju teologii, abych mohla pracovat jako kaplanka, ale už i teď se snažím pomáhat - jsem v kontaktu s našimi Heroes a podílím se na tvorbě přednášek o prevenci a komunikaci.

Někdy mi chybí bezstarostnost a ti, kteří se ode mě odvrátili. Taky se často setkávám s nepochopením a pocitem, že jsem tak trochu kazové zboží. Nicméně by nikdy můj život nebyl tak zábavný.

Takže tak nějak… Nyní jste četli trailer celkem slušné tragikomedie, kterou jsem měla tu čest vidět celou jen já. Víte, co si z toho máte vzít? Že nikdy nevíme co chtít, protože bez toho špatného by nebylo to dobré a nelze porovnat naši situaci s paralelním životem. Jo a taky, že neuškodí trocha pokory a vděčnosti.

Tanča

Soldiers & Heroes