Denisa Zajícová Cziglová

Inspirativní mladá žena a maminka, která se nehodlá vzdát

Představujeme vám další Hero, Denču, která je již po mnoho let inspirací nejen pro další Heroes, ale inspiruje svým přístupem k životu, zdraví i nemoci širokou veřejnost.

Život je však nevyzpytatelný a i přes to, že můžete převrátit svůj život vzhůru nohama, tak ten Černej Petr si s vámi může nemilosrdně zahrávat.

Denča je mladá žena a maminka 2leté holčičky, která s nádorem na mozku bojuje od roku 2014. Její odhodlání žít je dechberoucí. Nehodlá se z toho všeho zbláznit, jak sama říká a díky svému přístupu je inspirací široké veřejnosti, které rozdávala sílu po dlouhé roky. Nastaly však opět dny, kdy je třeba předat sílu a energii zase jí. Nádor na mozku se po několika letech opět probudil a to v té nejhorší podobě, jaký si můžeme představit. Jedná se o nejagresivnější formu nádoru Glioblastom, který má nízké % přežití více než 1 rok při standardní léčbě.

Příběh Denči

,,Pak už si pamatuji jen strnutí, křeč, zkřivenou pusu, tmu a jak někam padám.,, Na ten den, kdy se začalo tělo nahlas ozývat Denča nikdy nezapomene. 11.březena 2014 se jí otočil svět vzhůru nohama. Po záchvatu v kavárně byla odvezena do Fakultní nemocnice Brno a tam její příběh začal nabírat obrátky. Podstoupila všechna možná vyšetření, magnetickou rezonanci a čekalo se na verdikt. ,,Slečno, můžete jít prosím s námi? Už víme, jaký je váš zdravotní problém a bohužel vám musíme sdělit, že magnet ukázal velký nádor v levé části mozkové tkáně.,, …. s takovou zprávou nepočítáte, když jste mladí a život máte před sebou. Možná se to vše zdá jako noční můra, ale z téhle se bohužel probudit nelze. Denča si během pobytu v nemocnici prošla mnoha nepříjemnými situacemi spojenými s vedlejšími účinky léků, ale nastal den D a přišla její první operace. Evžen, jak svému nezvanému hostu v hlavě říká, musel ven a to byla pro všechny priorita č. 1. Operace proběhla dobře a i když se nepodařilo vybrat 100% nádoru, bylo vše na dobré cestě. Nádor pravděpodobně rostl v hlavě delší dobu a dorostl do rozměrů 8x4 cm, což není zrovna málo. Výsledky histologii naštěstí ukázaly, že se jedná o benigní nádor, což byla skvělá zpráva, ale Denisa se musela mít na pozoru, jelikož i takového nálezy mohou začít časem zlobit, což se bohužel časem ukázalo jako krutá realita.

,,Nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř,, …. bohužel toto nebyla poslední operace, kterou Denča podstoupila. Do všeho šla s velkým odhodláním a i když byly i horší dny, vše zvládla. Všechny tyhle zkušenosti ji tak trochu změnily, na svět se už dívala jinak, chtěla začít opravdově žít, nepřežívat a s velkým nasazením se uzdravit. Věděla však, že spoléhat se jen na klasickou léčbu není cesta. Začala znovu a jinak, velkou roli v jejím životě zahrála i strava. Ta se stala velkou součástí jejího života. Jak asi všichni tušíme, tak i Denča ví, že zdravý životní styl je tou pravou cestou ke zdraví a tímto směrem se začala ubírat velmi intenzivně…. a neslo to dlouhé roky své ovoce…. Evžen spal a Denča se mohla plně věnovat tomu, co jí dělalo šťastnou. Spustila svůj blog Food Therapy by Denisa, kde sdílela nejen svůj příběh na pokračování, ale zároveň zdravé recepty… její blog se stal velmi oblíbeným nejen mezi onkologickými pacienty, ale i širokou veřejností, které díky svému sdílení otvírala oči a díky své otevřenosti ukazovala tu opravdovou realitu. Byla a je velkou oporou těm, kterým do života vstoupila vážná nemoc a mnoha pacientům pomáhá překonat nelehké dny. V roce 2019 vydala svou knihu Jak to celé přežít a nezbláznit se, která vychází právě z jejích osobních zkušeností s Evženem a odkrývá její životní příběh. Denča se zároveň stala jednou ze soutěžících kuchařské show MasterChef, kde ukázala velké odhodlání a možnosti, jak to jde i jinak. Do života ji vstoupila láska, vdala se a se svým manželem Romanem  se rozhodli pro založení rodiny, oba věřili tomu, že uběhl již dlouhý čas a že se podařilo nemoc nemoc nadobro překonat. Až do letošního ledna se jim to dařilo a užívali si život se svou krásnou dcerkou Izabelkou,  jak jen to šlo s nastavením mysli, že nikdy nevíte, který den je ten váš poslední…

Bohužel to vše skončilo nedlouho po začátku roku 2023, kdy se Evžen začal ozývat.. Deniska s Romanem neváhali a navštívili onkologii a za chvíli už měli po magnetické rezonanci, která odhalila to, čeho se nejvíce obávali. Ano bohužel, nádor se opravdu probudil a začal rychle růst. Pak to šlo ráz na ráz a Deniska podstoupila velmi náročnou operaci nádoru. Operace se na štěstí podařila a dokonce se odstranilo přes 99% nádoru.  Což je opravdu skvělá zpráva. Následovalo cca 10 denní čekání na histologii, které provázely komplikace s mluvením spojené s otokem hlavy, ale i to se naštěstí časem zlepšilo. Čekání na výsledky histologie bylo náročné, počítali se vším a Denča byla připravená i na to, že se Evžen mohl hodně zbláznit…. nicméně, když výsledky potvrdily i ty nejčernější představy, byl to šok. Bohužel se jedná se o nejagresivnější formu nádoru Glioblastom, který má nízké % přežití více než 1 rok při standardní léčbě. Deniska je bojovnice a nic nevzdává, jak už má ve zvyku. Tady Denči příběh končí, ale další příběh a velký boj začíná. Nejen kvůli sobě, ale hlavně kvůli jejich malé lásce Izabelce udělá Denča vše, co bude v jejich silách. Nyní se hledá ta nejvhodnější cesta léčby včetně té podpůrné, která dokáže zajistit naší krásné Hero další život po boku těch, které miluje.

Na další léčbu, která bohužel není hrazena pojišťovnou, aktuálně probíhá sbírka na Doniu., kterou můžete také podpořit.

,,Žij a dělej to, co tě baví. Život je dar, který jsme si rozbalili,
a máme si ho užít a prožít, než spadne opona a přijde tvá derniéra.,,

(Denisa Zajícová Cziglová)

My všichni z Fuck Cancer Denče držíme pěsti a pomůžeme, jakkoliv to bude v našich silách.

#fuckcancer

Soldiers & Heroes